Druiventros
 • Bourgueil 'Cuvée Prestige' - Lamé Delisle Boucard

  In Bourgueil, aan de noordelijke oever van de Loire, wordt (voornamelijk) rode wijn gemaakt van Cabernet Franc; een relatief onbekende druivensoort met ouderwets veel eigenheid. Samen met Sauvignon Blanc is het de voorvader van Cabernet Sauvignon. Waar deze laatste echter vaak serieuze, wat strengere wijnen oplevert (helemaal in Bordeaux), geeft Cabernet Franc juist vrolijke wijn, met elegantie, donker fruit, veel sappigheid en een prettige bite. In de zomer is het een uitstekende wijn om lichtgekoeld te drinken. In het algemeen houd ik niet zo van die gezochte stukjes van wijnschrijvers (het lijkt wel alsof er steeds absurdere omschrijvingen van kleur, smaak en geur verschijnen), maar met dit stukje over Cabernet Franc slaat Nicolaas Klei de spijker op zijn kop: 'Verrukkelijk of verschrikkelijk. Lastige handel dus: een groot deel van de klantenkring snapt niet wat je erin ziet, de rest bestelt per persoon alles en liefst nog meer, terwijl je de flessen eigenlijk liever zelf leegdrinkt. (uit:Tot op de bodem)'

  €14,95
 • Bucerchiale - Selvapiana

  Naast de gewone Chianti Rufina maakt Fattoria Selvapiana deze Riserva. Ook de druiven voor deze wijn worden biologische geteeld. De Bucerchiale komt van de gelijknamige wijngaard die volledig beplant is met sangiovese. De druivenstokken zijn deels 50 en deels 25 jaar oud. Na oogst en gisting rijpt de wijn nog 30 maanden in kleine eiken vaten. De Bucerchiale is een dijk van een wijn waar je even rustig voor moet gaan zitten. Drink ‘m bij gegrild vlees of bij een kruidige stoofschotel. In zijn jeugd kan een karaf geen kwaad, en wie geduld heeft kan deze wijn rustig 20 jaar bewaren.

  €25,-
 • Chianti Rufina - Selvapiana

  De Chiantistreek ligt direct naast en ten zuiden van Florence. Net ten oosten ligt het kleine subgebied Rufina. Hier is Fattoria Selvapiana een toonaangevend wijnproducent. Selvapiana was oorspronkelijk (tijdens de middeleeuwen) een wachttoren langs de rivier de Sieve, om Florence aan de oostzijde te beschermen. Sindsdien is het uitgebreid en in handen geweest van aardig bemiddelde mensen. Naast biologische wijnbouw houdt Fattoria Selvapiana zich bezig met 36 hectare olijfbomen en 140 hectare bos. Genoeg te doen dus. De Chianti Rufina van Selvapiana is gemaakt van 95% Sangiovese, met daarnaast wat Canaiolo en Malvasia Nera. Geurige wijn met elegant fruit, sappigheid en stiekem best wat kracht.

  €13,95
 • Côtes du Rhône - Domaine Chapoton

  In de zuidelijke Rhône maakt Domaine Chapoton uitermate smakelijke wijnen. Het prettige aan hun Côtes du Rhônes is dat ze kruidigheid, donker fruit én een prettige drinkbaarheid hebben. Deze ‘gewone’ Rhône wordt gemaakt van grenache, syrah, mourvèdre en carignan. De rendementen zijn met 45 hectoliter per hectare zeker niet hoog. Het echtpaar Remusan plukt alles met de hand (nou ja, ze krijgen er wel wat hulp bij), en de druiven worden nog eens gecontroleerd voordat ze het gistvat ingaan. Wat droppigheid, rijp fruit en de typische kruidigheid (‘garrigue’) maken dit een oprechte allemansvriend.

  €11,95-
 • La Sentinelle de Massiac

  Op het Château de Massiac maakt Bernard Boudouresques met veel gedrevenheid prachtige wijnen. Het gebied Minervois ligt ten noorden van de lijn Narbonne-Carcassonne. De wijngaarden van het Château liggen beschut tegen koude invloeden van de Atlantische Oceaan. Regen en vocht komen vanuit het oosten; de Middellandse Zee. Het is een ruig gebied waarin het lastig werken is. Maar de druiven rijpen vanzelf, en Monsieur Boudouresques laat ze lekker hun gang gaan. De Sentinelle wordt gemaakt van Syrah (tweederde) en Carignan. Het is een kruidige wijn met voldoende frisheid, lekker bij lamsvlees met knof en niet te zware wildgerechten, maar ook uitstekend zó te drinken! Dat wijn-spijs gezeur ook altijd..

  €8,50
 • Le Petit Chapoton - Domaine Chapoton

  Domaine Chapoton staat bekend vanwege de aangenaam drinkbare Rhônes die het maakt. Over het algemeen gebruiken ze de wat oudere druivenstokken voor de rijkste cuvées. Van de druiven van de wat jongere aanplant (voornamelijk grenache, maar ook cinsault, syrah en carignan) maken ze een net iets eenvoudigere Côtes du Rhône: Le Petit Chapoton. Maar niets menselijks is wijn vreemd: eenvoud kan ook erg lekker zijn.

  €9,95
 • Zweigelt 'Halterberg' - Gerald Waltner

  Gerald Waltner is opgegroeid in een wijnfamilie. Zijn ouders verbouwden druiven, voornamelijk om ze aan de plaatselijke coöperatie te leveren. Een jaar of vijftien geleden heeft Gerald het roer overgenomen en zoals veel jonge Oostenrijkers besloot hij om zijn eigen wijn te maken. Hij boekt sindsdien veel succes met zijn wijnen. Hoewel hij voornamelijk witte wijnen maakt is ook zijn eenvoudige Zweigelt niet te versmaden. Sappig rood fruit, een mondvol kersen en fijne zuren zorgen voor een heerlijk zomers glas rood. Helemaal als de wijn even gekoeld is!

  €8,95