Druiventros
 • Blanc tradition - Mas des Bressades

  De Costières de Nîmes kunnen worden gezien als een voortzetting van de zuidelijke Rhône. Het kan er echter nog wel wat heter worden. Dat betekent dus een uitdaging voor het maken van frisse witte wijnen. Eigenaar Cyril Marès heeft Mas des Bressades in 1996 overgenomen van zijn vader. Hij maakt van traditionele Rhônevariëteiten wijnen die overal goed ontvangen worden. Zijn witte Cuvée Tradition wordt gemaakt van vier soorten druiven: Roussanne, Grenache Blanc, Marsanne en Viognier. De wijn ondergaat geen malolactische gisting (waarbij het frisse appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur), waardoor frisheid behouden blijft. Naast het fris heeft deze wijn bloemigheid en tropisch fruit. Een verleidelijke combinatie!

  €11,50
 • Chardonnay-Viognier 'Vignes de Nicole' - Paul Mas

  De familie Mas maakt veel wijnen in de Languedoc. Naast de 600 hectare wijngaarden in eigen bezit (waarvan ongeveer 100 hectare biologisch) worden er druiven ingekocht van wijnboeren die ook nog eens ruim 1300 hectare bezitten. De hoeveelheid wijn die gemaakt wordt gaat echter zeker niet ten koste van de kwaliteit! Deze Chardonnay/Viognier is één van mijn favorieten. De 60% chardonnay rijpt 4 maanden op eiken; de 40% viognier in stalen tanks. Het resultaat is een volle wijn met tropisch fruit waarin het het hout aanwezig is, maar niet domineert.

  €8,95
 • Grüner Veltliner 'Dorner' - Gerald Waltner

  Nog een lekkere Grüner Veltliner van Gerald Waltner. De druiven voor deze wijn komen uit de wijngaard Dorner, vlakbij Gösing am Wagram (40 km ten noordwesten van Wenen). Bij helder weer zijn zeven kilometer naar het zuiden de oevers van de Donau te zien. De bodem in deze wijngaard bestaat voor een groot deel uit löss. Laat dat nou net een grondsoort zijn waarop Grüner Veltliner het uitstekend doet! De laatgeoogste rijpe druiven geven een Veltliner met ragfijne zuren, concentratie, kruiden en wit fruit. Niet alleen lekker als aperitief, maar ook moeiteloos overeind blijvend bij allerlei visgerechten.

  €11,95
 • Grüner Veltliner 'Hochrain' - Gerald Waltner

  Op de Prowein, de grootste wijnbeurs van Europa (en wellicht de wereld), kwam ik enkele jaren geleden Gerald Waltner tegen. Ik was op zoek naar lekkere Grüner Veltliner, en de triviale reden waarom ik besloot juist zijn wijnen nog even te proeven was het moderne, strakke voorkomen van zijn flessen. Het proeven was echter uitermate plezierig. Ik vroeg hem een proefdoos naar me op te sturen (twee keer proeven is wel zo verstandig), en na herproeven in Nederland heb ik gauw bij hem besteld. Zijn Grüner Veltliner Hochrain is zeer fruitig en aangenaam droog. Al jaren één van de populairste wijnen bij mijn klanten!

  €8,95
 • Pouilly-Fuissé 'Vieilles Vignes' - Pierre Vessigaud

  Dat de wijnen van Pierre Vessigaud tot mijn persoonlijke favorieten behoren is allang geen geheim meer. Zijn Mâcon-Fuissés zijn erg lekkere witte Bourgognes, maar de echte trots van het domaine is de Pouilly-Fuissé. De druiven voor deze cuvée Vieilles Vignes zijn afkomstig van 5 percelen en komen van druivenstokken die 40 tot 70 jaar oud zijn. In de wijngaarden worden sinds 2010 biologisch gewerkt. Ook werkt Vessigaud alleen met de natuurlijke gisten; hij voegt niets toe. Na de gisting rijpt de wijn nog een jaar in eiken vaten. Hier zou een uitgebreide proefnotitie moeten volgen, maar in plaats daarvan ga ik me nog even een glas inschenken.

  €19,95
 • Quincy - Domaine Trotereau

  Sancerre, Pouilly-Fumé; de sauvignon blancs uit de Loire zijn overbekend en kunnen erg goed zijn. Regelmatig voldoen ze echter niet aan de verwachtingen en zijn ze bovendien kostbaar. Dus loont het om wat verder van de oevers van de Loire te zoeken. Bijvoorbeeld in Quincy, aan de zijrivier de Cher. In dit gebied (al eerder AOC dan voornoemde streken!) maakt Domaine Trotereau prachtige sauvignons waarin de kalk en vuursteen uit de bodem te herkennen zijn!

  €16,95
 • Silvaner 'Homburg Kallmuth - Fürst Löwenstein

  Het leven van een wijnhandelaar: kamperen in een stadje langs de Main, fietsen mee, en dan langs de wijnboeren. Wees niet zo onverstandig als ik, dus probeer niet teveel af te snijden. Die hellingen zijn aan de steile kant. Maar als je je dan toch in het zweet hebt gewerkt is een glas Silvaner Homburg Kallmuth wel zo fijn. De druiven groeien op minstens even steile hellingen als ik me tegenop knarste, maar blijven er veel frisser bij… De Homburger Kallmuth is een beroemde wijngaard, door muren tot wel vijf meter hoog worden de terrassen op deze helling van elkaar gescheiden. De wijn is mineralig, met vol wit fruit en een fijne kruidigheid. Een paar jaar flesrijping kan ‘ie goed hebben.

  €14,95
 • Viognier - Cave Henri de Richemer

  In het Franse zuiden, net onder Montpellier, ligt het Étang de Thau. Dit is een flinke binnenzee. Leuk zeilen en zwemmen, en dan komt uit deze regio ook nog eens veel wijn en zo’n tien procent van alle Franse oesters. Aan het étang ligt havenstadje Marseillan, waar direct aan de haven de wijncoöperatie Les Caves Henri de Richemer resideert. Hierbij zijn 350 wijnboeren aangesloten, die 1500 hectare wijngaarden bezitten. Sinds een paar jaar koop ik hier direct in. De wijnmaker verstaat namelijk zijn vak en maakt een prachtig frisse Viognier met bloemigheid en sappig fruit. Zon, water, oesters, witte wijn… Hoog tijd dat ik ze eens een bezoekje breng!

  €6,95
 • Mâcon-Fuissé 'Le Haut de Fuissé' - Domaine Vessigaud

  Pierre Vessigaud is de eerste wijnboer van wie ik (tot mijn trots) direct ben gaan importeren. In de Maconnais, in het gehucht Pouilly (verwar het nou eens niet met Pouilly-sur-Loire!) maakt hij vrijwel uitsluitend witte wijnen, natuurlijk alleen van Chardonnaydruiven. Deze streek ligt honderd kilometer ten zuiden van de Côte d'Or, waar de grote wijnen van de Bourgogne vandaan komen. De stijl van de wijnen van Vessigaud lijkt echter erg op die van z'n chique neven. Deze Mâcon-Fuissé blinkt uit in elegant fruit, met subtiel waarneembaar het hout van de grote vaten (foudres) waarin de wijn bijna een jaar heeft gerijpt.

  €13,95